[REVIEW] Nitecore MH20

Door L.N. op donderdag 10 december 2015 11:55 - Reacties (2)
Categorie: Review zaklamp, Views: 3.013

De Nitecore MH20 is een populaire zaklamp, omdat het een krachtige (1000 lumen), oplaadbare zaklamp in een compact formaat is. Het is een korte zaklamp (105 mm) met een relatief brede kop (31,8 mm). In de kop zit het laadcircuit, waardoor deze wat dikker is. De lamp maakt deel uit van de Multi Hybrid series en deze serie is bedoeld als breed inzetbare en oplaadbare zaklampen. Volgens Nitecore is het de kortste oplaadbare zaklamp die gebruikt maakt van 18650 batterijen. De zaklamp kan op zijn tail staan, maar door de relatief dikke kop valt deze eerder om.

De zaklamp heeft, ondanks zijn korte lengte, toch een flink bereik van 220 meter. De zaklamp is door de Cree XP-L2 U2-led krachtig en levert tot 1000 lumen. De MH20 heeft een sideswitch voor de bediening en heeft maar liefst 8 verschillende lichtmodussen, waaronder strobe, S.O.S en beacon mode.

http://s8.postimg.org/oio5jmo6c/MH20_met_accessoires.jpg

http://s8.postimg.org/6r7xrfjdw/MH20_liggend.jpg

http://s8.postimg.org/pv5ulillv/MH20_staand_4.jpg

http://s8.postimg.org/mf4jkh9lv/MH20_en_S30_R_II_staand_2.jpg

De Olight S30R II naast de MH20 (rechts)

Lichtstanden
De MH20 heeft maar liefst 8 lichtstanden: Turbo (1000 lumen, 2 uur), High (410 Lumen, 2 uur 45 min), Medium (230 lumen, 5 uur 45 min), Low (50 lumen, 15 uur 45 min), Moonlight / Ultralow (1 lumen, 235 dagen), Strobe (20 hz), SOS en Location Beacon. De laatste drie zijn zogenaamde verborgen standen (zie bediening). Strobe en SOS zullen geen uitleg nodig hebben, maar beacon mode wel. In deze modus produceert de zaklamp elke 2 seconden een korte felle lichtflits.

De zaklamp heeft een thermische protectie en past de lichtopbrengst aan als de lamp te heet wordt. In de praktijk betekent dit dat de lichtopbrengst bij turbo minder wordt als de zaklamp te heet wordt. Deze zakt dan naar circa 550 lumen.

Lichtopbrengst
Opmerkelijk is dat de MH20 een hogere lichtopbrengst heeft dan de officiŽle specs. Dit hebben meerdere reviewers opgemerkt, zoals Selfbuilt.

http://i243.photobucket.com/albums/ff97/selfbuilt/2015/MH20-Lumens.gif

Metingen volgens Selfbuilt

Dit lijkt in eerste instantie niet erg, maar er komt een groot gat tussen de laatste (1 lumen) en op-1-na-laatste stand (90 lumen). Dat is jammer en een gemis. Met zoveel standen had dit beter gekund.

Lichtkleur
De MH20 is in twee versies te koop, namelijk de clear white versie en de neutral versie. In deze review is de clear white versie gebruikt. De leds met de hoogste lichtopbrengst hebben vaak een wittere kleur en dat is hier ook het geval. De lichtkleur is behoorlijk wit, zelfs voor een clear white versie. De lichtbundel heeft zelfs een lichte blauwe schijn. Dit maakt de omgeving waar het licht op valt wat flets en je verliest wat details. Dit is echter geen groot probleem.

Switch
Een bijzonder vermelding verdient de sideswitch. Deze is namelijk niet alleen voor de bediening van de MH20, maar heeft ook een ingebouwde led. De switch geeft tijdens het laden de status aan (laden, vol of een probleem). De switch geeft ook aan als de batterij bijna leeg is en kan zelfs het voltage van de batterij weergeven (zie laden).

De switch is van een rubberachtig plastic en is behoorlijk groot, waardoor deze ook op tast te vinden is. Onder het rubber is een duidelijk te voelen punt die de daadwerkelijke switch. Die voelt behoorlijk scherp aan. Dit is mijn tweede MH20 en de eerste had problemen met de sideswitch. Dit probleem kwam meer voor bij de eerste batch MH20 en is nu opgelost.

http://s8.postimg.org/gpob063fo/MH20_detal_switch.jpg

Detailopname van de switch

Bediening
De bediening van de MH20 gebeurt via de sideswitch. De lamp gaat aan door de sideswitch volledig in te drukken en de lamp begint dan in de laatste gebruikte modus (m.u.v. Strobe, SOS en Beacon). Kort de switch half indrukken en je gaat naar de volgende modus, van laag naar hoog.

Als de zaklamp aan staat kun je naar de verborgen modussen als je de switch meer dan een halve seconde helemaal indrukt. Je gaat dan naar strobe en door de switch half in te drukken ga je naar de volgende modus.

Als de zaklamp uit staat en je drukt de switch twee keer half direct achter elkaar, dan flitst de sideswitch elke paar seconden, zodat je de zaklamp in het donker kunt vinden.

Als de zaklamp uit staat en je drukt deze langer dan een halve seconde half in, dan ga je direct naar moonlight. Staat de zaklamp uit en je drukt dan de switch helemaal in voor meer dan een seconde, dan ga je direct naar Turbo.

De bediening is redelijk complex, omdat er relatief weinig verschil tussen heel en half indrukken is. Ook is de knop groot, maar de onderliggende switch klein, waardoor je deze vaak scheef indrukt. Hierdoor kun je onbedoeld half indrukken in plaats van een hele druk. Ook het verschil tussen een korte klik en een “lange" klik is te weinig. Volgens de handleiding zou het 1 hele seconde moeten zijn, maar een halve seconde indrukken wordt ook geregistreerd als een “lange” klik.

Anti rol
De zaklamp heeft een goede anti-rol functie. In de overgang van de kop naar de rest zit een ring met inkepingen die het rollen voorkomt. Deze doet zijn werk goed.

Clip
De clip is redelijk kort, maar werkt prettig. Hij blijft goed aan de zaklamp zitten, maar is toch gemakkelijk te verwijderen. De clip kan in beide richtingen op de zaklamp gezet worden. De clip is gemakkelijk ergens aan vast te maken en blijft goed zitten.

http://s8.postimg.org/tz2809s6c/MH20_met_clip_1.jpg

http://s8.postimg.org/572lt1azo/MH20_met_clip_2.jpg

Batterijduur
De batterijduur, zoals opgegeven door de fabrikant, is realistisch en haalbaar. In vergelijking met andere zaklampen met dezelfde specs is het gemiddeld; geen echte lange of korte batterijduur.

Laden
Een van de unieke kenmerken van de MH20 is de ingebouwde oplader, die tevens ook een voltmeter is. Op de kop van de zaklamp zit een USB-aansluiting achter een rubber klepje. Het rubberen klepje sluit goed af en zit redelijk stevig vast. Ik heb de MH20 niet lang genoeg om te kijken of dit op langere termijn ook zo is. Ik kan mij voorstellen dat het klepje bij veelvuldig gebruik losser komt te zitten, waardoor er vuiligheid en vocht in de USB-poort kan komen. Nitecore levert een reserve klepje mee, zodat je het zelf kunt vervangen.

Het opladen van een 3400 mAh 18650 duurt tussen de 7 en 8 uur en dat is meer dan acceptabel. De zaklamp kan zowel op 16340’s als 18650 werken, maar kan alleen 18650’s laden. Er is geen oplader meegeleverd, maar kan opgeladen worden via elke 5V USB-lader (bv van een GSM).

De ingebouwde voltmeter kan aangeven hoe vol de batterij is. Door even de tail los te draaien en weer vast te draaien geeft de zaklamp het voltage van de batterij aan. De sideswitch knippert een aantal keer en geeft daarmee het voltage in decimalen aan. Bijvoorbeeld eerst drie keer en dan een pauze en dan nog acht keer. Het voltage is dan 3,8 volt.

http://s8.postimg.org/6kpnalkv7/MH20_detail_USB.jpg

USB aansluiting achter het rubberen klepje.

http://s8.postimg.org/pi0oa3z6s/MH20_detail_USB_2.jpg

Klepje open

Reflector
Door de brede kop heeft de zaklamp een relatief brede reflector. De spill is daardoor behoorlijk breed voor een dergelijke korte zaklamp. Of dat fijn is, is een persoonlijke voorkeur. Mijn voorkeur gaat uit naar de smallere spill van de Olight S30R II. De hotspot heeft een soort tweede ring om zich heen, waardoor er een minder scherpe overgang is tussen de hotspot en de spill.

http://s8.postimg.org/5ionjjgtg/MH20_reflector.jpg

http://s8.postimg.org/b5btpj4kk/Mh20_en_S30_R_II_reflector.jpg

De Olight S30R II naast de MH20 (rechts)

http://s8.postimg.org/gieg8vwmc/Vergelijking_dikte_kop_MH20_en_S30_R_II.jpg

De Olight S30R II naast de MH20 (rechts)

Lanyard
De lanyard is stevig, maar redelijk kort. Het oogje aan de zaklamp is klein, dus het is wat gedoe om de lanyard aan de zaklamp te krijgen. De lanyard zit prettig aan de pols, zonder te snijden. De lanyard kun je strak aan je pols trekken.

Holster
Het holster is van een goede kwaliteit nylon en beschermt te MH20 goed. De zaklamp kan op twee manieren in de holster gestoken worden. Er steekt bijna niets uit, waardoor de zaklamp volledig beschermt wordt. Je kunt de holster aan een riem bevestigen of aan het oog bevestigen.

http://s8.postimg.org/mwzp0bz6s/MH20_holster_2.jpg

http://s8.postimg.org/km689wdt0/MH20_holster_3.jpg

http://s8.postimg.org/mbaq4844k/MH20_in_holster_1.jpg

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van de Nitecore is hoog. De annosering is overal perfect en de opdruk is helder en gelijkmatig. De handgreep heeft een diagonaal patron, dat netjes gemaakt is. Het geeft echter iets minder grip dan een blokpatroon, maar dit zul je in de praktijk weinig tot niet merken.

De switch is behoorlijk scherp en kan op termijn door het rubber van de switch scheuren. In een eerste batch waren er ook problemen met de switch die nu opgelost zouden moeten zijn.

De schroefdraad is gelijkmatig en zorgt ervoor dat de zaklamp gemakkelijk open en dicht kan.

http://s8.postimg.org/4s0iri3tw/MH20_zonder_tail.jpg

http://s8.postimg.org/6adjdigv8/MH20_body_in_delen.jpg

MH20 in delen

http://s8.postimg.org/75igiii90/MH20_tail_binnenkant.jpg

Veer in de tail

http://s8.postimg.org/5rqtn7izn/MH20_tail.jpg

Tail

Specs
 • Led: Cree XP-L2 U2
 • Modes: Turbo (1000 lumen, 2 uur), High (410 Lumen, 2 uur 45 min), Medium (230 lumen, 5 uur 45 min), Low (50 lumen, 15 uur 45 min), Moonlight / Ultralow (1 lumen, 235 dagen), Strobe (20 hz), SOS en Location Beacon
 • Bereik: 220 m
 • Candela: 12.500 cd
 • Batterijen: 18650 of 2 xCR123A
 • Lengte: 105 mm
 • Diameter: 31,8 mm
 • Gewicht: 87 gr (excl. batterijen)
 • Rating: IPX8 (waterdicht tot 2 meter)
 • Valbestendigheid: 1,5 meter
 • Oplaadbaar: ja
De meegeleverde accessoires
De MH20 wordt compleet geleverd en komt met de volgende accessoires:
 • 2 o-ringen (in verschillende maten)
 • Holster
 • Handleiding
 • Reserve USB-cover
 • Lanyard
 • USB-kabel
 • Clip
http://s8.postimg.org/ru8o7pbs4/Losse_Asseccoiress_MH20.jpg

Beamshots

http://s8.postimg.org/bpm9eh8f8/Beamshot_MH20.jpg

http://s8.postimg.org/9v9ewqles/lichtprofiel_MH20.jpg

Lichtprofiel van de MH20

Bij de onderstaande foto's staat de muur op circa 15 meter.

http://s8.postimg.org/fwkvz1c6c/MH20_op_Turbo.jpg
Turbo (1000 lumen)

http://s8.postimg.org/3zoo0tkv8/MH20_High_2.jpg
Hight (410 Lumen)

http://s8.postimg.org/xb0itkjxg/MH20_medium.jpg
Med (230 lumen)

http://s8.postimg.org/usetsvy78/MH20_Low.jpg
Low (50 lumen)

http://s21.postimg.org/e8pjtyot2/MH20_Ultralow_1.jpg

Moonlight / Ultralow (1 lumen)

http://s8.postimg.org/j0hrqlotg/MH20_bereik_3.jpg

Het huis op de achtergrond is op circa 35 meter.


Ter vergelijking de beamshots van de Olight S30R II

http://s15.postimg.org/dmu5el5ze/Olight_S30_R_II_High.jpg

Turbo (1000 lumen)

http://s15.postimg.org/6d3zi5216/Olight_S30_R_II_Medium.jpg

High (600 lumen)

http://s15.postimg.org/87lfdmefe/Olight_S30_R_II_Low_2.jpg

Medium (100 lumen)

Conclusie
De MH20 is met recht erg populair. Het is een compacte zaklamp met veel features. Met name de oplaadmogelijkheid en de voltmeter zullen de zaklamp erg aantrekkelijk maken voor veel gebruikers. Er zijn wat kritische opmerkingen over de complexe bediening, maar die zijn beperkt. De bouwkwaliteit is zeker goed, met mogelijk wat problemen rond de switch. Ik klink misschien kritisch, maar zou de MH20 zeker aanraden.

Positief
 • Oplaadbaar
 • Goede batterijduur
 • Kort
 • Goed lichtopbrengst
 • Veel verschillende lichtmodussen
 • flink bereik
Negatief
 • Lichtkleur erg wit
 • Gat tussen de laatste (1 lumen) en op-1-na-laatste stand (90 lumen
 • Complexe bediening
 • Scherpe switch
Alternatieven
Nitecore MH27
De MH27 is een oplaadbare zaklamp met een CREE XP-L HI V3 (1000 lumen) en werkt op 1 x 18650 batterij. De lichtopbrengst is vergelijkbaar met de MH20. De MH27 heeft een langere reflector, waardoor het bereik dubbel zo groot is (462 meter). Een nadeel is dat de batterijduur aanzienlijk korter is.

Olight S30RII
De Olight S30R II gebruikt net als de MH20 een XM-L2 led en 18650 batterij, waardoor de specs heel vergelijkbaar zijn. Het belangrijkste verschil is dat de S30R II opgeladen wordt via een docking pod en dat deze enkel Olight batterijen oplaadt. De afwerking is net iets hoger dan bij de MH20, maar de prijs is ook wat hoger (wordt wel geleverd met een batterij). De S30R II is een van de volgende zaklampen dit ik ga reviewen.

De MH20 werd door Gearbest beschikbaar gesteld voor review. Tot 17 december kan de Nitecore MH20 Cool White (EU Warehouse) en MH20 Neutral White (China Warehouse) met flinke korting aangeschaft worden bij GearBest. Pm mij voor de kortingscode.

Volgende: [REVIEW] Convoy S2+ en S3 01-'16 [REVIEW] Convoy S2+ en S3
Volgende: [REVIEW] Olight S1 Baton 12-'15 [REVIEW] Olight S1 Baton

Reacties


Door Tweakers user Silent7, maandag 14 december 2015 12:56

Ze zeggen rapid charging, met alles wat ik gelezen heb over cellen wil je rustig laden.
Ook is de voltindicator een leuke feature maar ik zie niets staan over temparatuur monitoring en dat zou ik zeker willen in een lader.


Hoe warm is deze lamp na enige tijd gebruiken? De coolfins zijn erg, nee heel erg klein vergeleken met andere zaklampen die dezelfde LED gebruiken.

Dat zeggen ze dit? Moonlight / Ultralow (1 lumen, 235 dagen)
Hoe lang duurt het voor dat LEDknopje en de interne electronica een volle 4.2V cell teruggebracht heeft naar 3V?
Kan je een volle cell meten na 30 minuten rust na laden, erin stoppen en na een week eruit halen en 30 minuten aten rusten en opnieuw meten?

Leest weer lekker (al kan ik eigenlijk nooit de plaatjes zien als ze op postimg staan, maar dat kan aan mijn browser (Chromium op Ubuntu et flash disabled))

Door Tweakers user L.N., dinsdag 15 december 2015 09:33

Ze zeggen rapid charging, met alles wat ik gelezen heb over cellen wil je rustig laden.
Ook is de voltindicator een leuke feature maar ik zie niets staan over temperatuur monitoring en dat zou ik zeker willen in een lader.
Het laden van een 3400 mAh batterij duurt 7 a 8 uur.
Hoe warm is deze lamp na enige tijd gebruiken? De coolfins zijn erg, nee heel erg klein vergeleken met andere zaklampen die dezelfde LED gebruiken.
De zaklamp wordt wel warm, maar niet zo heet dat je deze niet vast kunt houden. Als de thermische beveiliging aanspringt, dan zakt de temperatuur verder.
Dat zeggen ze dit? Moonlight / Ultralow (1 lumen, 235 dagen)
Hoe lang duurt het voor dat LEDknopje en de interne electronica een volle 4.2V cell teruggebracht hebben naar 3V?
Kan je een volle cell meten na 30 minuten rust na laden, erin stoppen en na een week eruit halen en 30 minuten laten rusten en opnieuw meten?
Volgens Selfbuilt: On the MH20, the final standby drain after the battery read-out was even lower, at 27uA. This would translate into over 13 years before a 3100mAh battery would be drained.

Reageren is niet meer mogelijk