Zaklampbasics 3: merken, webshops en keuzehulp

Door L.N. op maandag 23 november 2015 09:27 - Reacties (7)
Categorie: Basics, Views: 4.136

Basics 3: de diverse zaklampmerken, selectie webshops en keuzehulp

Dit overzicht is niet ompleet, maar bevat enkele van de meestvoorkomende kwaliteitsmerken. De goedkopere merken heb ik eruit gelaten, omdat die snel wisselen en er per product kwaliteitsverschillen zijn.

Mocht je voor een goedkopere zaklamp willen gaan, dan is Convoy een goedkoop merk met een goede reputatie. Een andere optie is BLF. Van beide merken zijn ook imitaties te koop, dus opletten waar je deze koopt!

Armytek
Groot merk in zaklampen en levert voor no-nosense lampen. Zien er misschien niet zo mooi uit, maar zijn erg degelijk.

Eagletac
Amerikaans merk dat zich vooral richt op de Amerikaanse markt. Ze hebben van veel modellen diverse uitvoeringen met bv andere leds of batterijen. Dat geeft je veel keuzemogelijkheden, maar je moet ook goed opletten bij het bestellen.

Fenix
Waarschijnlijk een van de meest verkochte merken wereldwijd. Ze hebben een breed programma en leveren een goede kwaliteit.

Led Lenser
Eigenwijs merk uit Duitsland. Ze hebben als een van de weinigen led-lampen met een aanpasbare zoom. Goede kwaliteit, maar wel behoorlijk prijzig.

Maglite
Het merk dat iedereen wel kent van de grote zaklampen uit het verleden. De laatste jaren heeft het de boot een beetje gemist door pas laat over te stappen op led. Ze gebruiken meestal geen Cree-leds, waardoor ze nog steeds achter lopen.

Nitecore
Loopt voorop in innovaties en heeft daardoor vaak interessante modellen, maar ook regelmatig problemen met de productie. Ze hebben een goede service en lossen de problemen dan op. Over het algemeen goede kwaliteit lampen en goede afwerking.

Olightt
Een van mijn favoriete merken. Hoge kwaliteit in de afwerking (vaak net wat hoger dan Fenix, Niteore of Zebralight), maar daardoor wel wat duurder. Ze hebben een breed programma van kleine lampen zoals de S1 tot lampen met een bereik van 1000m M3X-UT.

Sunwayman
Ondanks de wat goedkoop aandoende naam is het een van de betere merken. Soms wat eigenwijs en heeft daardoor een eigen publiek. Zo hebben ze ook lampen met een 2e led aan de zijkant van de kop. Hierdoor schijn je niet alleen naar voren, maar ook naar beneden en kun je dus zien waar je loopt.

Surefire
Werd lang gezien als een van de ijkpunten voor de ontwikkeling van de zaklampen. Toonaangevend in kwaliteit en service. Maar de laatste jaren zijn ze hier minder onderscheidend in. De prijzen van hun lampen liggen erg hoog.

Zebralight
Merk met een specifiek ontwerp dat je moet liggen. Vooral bekend van de hoofdlampen, maar heeft tegenwoordig ook veel handlampen. Het merk heeft van veel zaklampen ook een neutral white uitvoering. De producten zijn van goede kwaliteit.

Webshopss
Nkon.nl: goede en goedkope Nederlandse webshop voor batterijen. Heft ook een beperkt assortiment zaklampen.

Ledscherp.nl: Nederlandse shop met een uitgebreid aanbod en goede service. Heel snelle reactie op email (meestal binnen een uur tijdens kantoortijden) en doet wat hij belooft.

Knivesandtools.nl: waarschijnlijk de grootste Nederlandse webshop met een groot assortiment en hoge waardering.

Gearbest.com: grote Chinese webshop en is aanzienlijk goedkoper dan de Nederlandse shops. Service is natuurlijk minder als bij een NL-shop. GB verzendt gratis naar Nederland en België. Er kunnen wel importkosten bij komen.

Banggood.com: vergelijkbaar met Gearbest.

Keuze zaklamp

De keuze voor een zaklamp is altijd lastig en er is een behoorlijke kans dat geen enkele zaklamp aan al jouw eisen voldoet. Er is ook geen flowchart die je kunt volgen om bij een zaklamp uit te komen. Wel zijn er een aantal vragen die kunnen helpen bij de keuze:

Zoek je een thrower, een flooder of iets tussen in? Een extreme thrower is over het algemeen dikker en langer. Voor een extreme flooder met meerdere leds geldt hetzelfde. Ze hebben vaak ook meerdere batterijen, waardoor ze groter en zwaarder zijn. Wil je een extreme thrower, zoek dan een zaklamp met een XM-L HI. Zoek je een extreme flooder, dan kom je meestal uit bij lampen met meerder XM-L(2) leds. Dit zijn de extreme gevallen, want er zijn ook flooders en throwers met een enkel XM-L(2).

Wat zijn de maximale en minimale afmetingen van de zaklamp? Neem je zaklamp elke dag mee in jouw broekzak, dan zoek je een relatief korte en dunne zaklamp (max 15 cm bij 2,5 cm, maar liever korter en dunner). Dit gaat meestal ten koste van de throw en batterijduur. De batterij is medebepalend voor de lengte. Een minimale lengte kan er ook zijn, want hele kleine zaklampen liggen minder fijn in de hand.

Hoe lang moet deze mee gaan op 1 batterijlading en bij welk aantal lumen? Dit bepaalt niet alleen de batterij, maar gedeeltelijk ook de led. De afmeting van de zaklamp wordt grotendeels bepaald door de batterij en hoe groter de batterij hoe meer capaciteit. Zo gaat de 16340 batterij in mijn Olight S1 maar 91,5 min mee op max (1,5 min 500 lumen en daarna 90 min op 300 lumen), terwijl mijn Olight S30R II 113 min (3 min op 1020 lumen en 110 min op 600 lumen) mee gaat. Ze hebben dezelfde led, dus het verschil komt door de batterij. Olight heeft bij de S1 het aantal lumen lager gezet om de batterij langer mee te laten gaan. Maar dan nog gaat de S30R II veel langer mee door de ongeveer 4 x zo grote capaciteit van de 18650 batterij. Beide Olight zaklampen springen na een korte tijd terug naar een lager aantal lumen, vanwege de warmte die de leds produceren en het stroomverbruik. De meeste zaklampen van de andere merken doen dit ook, maar vermelden dat niet altijd in de specs.

Hoeveel lumen heb je nodig? Dit lijkt misschien de eerste vraag die je moet stellen, maar in de praktijk valt dit mee. De meest gebruikte leds van nu produceren meer dan 1000 lumen en dat is voor de meeste klusjes meer dan voldoende. Alleen als je extreem veel licht wil is deze vraag van belang en dan ga je meestal naar meerdere leds. Wat meer van belang is welke aantal lumen heb je nodig? Wil je ’s nachts naar de wc lopen zonder jouw partner wakker te maken dan is een firefly of moonlight modus (0,5 - 1 lumen) handig. Ben je aan het klussen en wil je van redelijk dichtbij iets verlichten, dan verblindt 1000 lumen jou waarschijnlijk en is maximum 200 lumen waarschijnlijk beter. Loop je met de hond ’s avonds buiten, dan is 500 lumen waarschijnlijk handig. Voor mij is een reeks van 1-5 lumen, 200-300 lumen, 500 lumen en 1000 lumen ideaal, omdat het ongeveer alle mogelijkheden omvat.

De laatste tijd komen er steeds meer zaklampen met een neutral white led. Dit zijn dezelfde leds als in andere zaklampen, maar hebben een andere kelurtemperatuur. Hierdoor lijken de kleuren minder flets en zie je meer details. Er is een grote groep gebruikers die deze leds veel prettiger vinden. Het nadeel is dat deze leds vaak 10% minder lichtopbrangst hebben dan een clear white variant. Soms zijn de lampen ook iets duurder.

Maar waarschijnlijk heb je meerdere zaklampen nodig om aan alle eisen te voldoen. Zo heb ik 2 Nitecores Tubes, Olight S1 baton, Olight S30R II, Nitecore P12 en de SR52-UT. De tubes zijn van mijn dochters en zijn gekocht als nachtlampjes tijdens het kamperen. Maar ze gebruiken ze nu veel thuis. Ze zijn klein, heel goedkoop (€10) niet te fel (1 - 45 lumen), maar gaan toch redelijk lang mee (1 - 45 uur). De Olight S1 zit in mijn jaszak of schoudertas en gaat altijd mee, want deze is klein en fel. Nu is mijn fietslamp kapot en dient de S1 als vervanger. De Nitecore P12 ligt in mijn nachtkastje en wordt gebruikt om katten uit de tuin te jagen en was handig tijdens de stroomstoring van laatst. De Olight S30R II gebruik ik voor alledaagse dingen rond het huis. De SR52-UT heb ik gekregen voor een review. Ik heb er niet zo direct een gebruik voor, maar in mijn omgeving is er al interesse voor (om paarden in de wei vanuit huis in de gaten te houden, als zeevisser, etc).

Zaklampbasics 2: reflector en batterijen

Door L.N. op vrijdag 20 november 2015 10:00 - Reacties (20)
Categorie: Basics, Views: 3.948

Basics 2: reflector en batterijen

Reflector
Niet alleen de led, maar ook de reflector bepaalt de vorm van de lichtstraal. Over het algemeen geldt dat hoe dieper de reflector hoe meer gefocuste straal en daarmee een verdere throw.

http://i.imgur.com/AWK2Oye.jpg

Typische reflector van een thrower: diep.

http://goinggear.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/r/sr_mini_3.jpg

Een flooder heeft een korte reflector en/of meerdere leds.

http://i.imgur.com/rnnjO68.jpg
Een TIR-lenzen lens ander soort lens. Het is een massief kunststof of glazen lens, waarin een halve bol in het midden is uitgefreesd. Dit zorgt voor een egaler lichtstraal, waar geen of weinig verschil is tussen de spill en de hotspot. Hierdoor hebben ze een minder bereik.

Batterij
Er zijn veel verschillende batterijen die in zaklampen gebruikt worden. In eerste instantie lijkt het ingewikkeld, maar er zit een bepaalde logica achter. De eerste 2 cijfers zijn de diameter (in mm), de volgende twee de lengte (in mm) en de laatste is meestal een 0 en geeft aan dat het een cilindervormige batterij is. Een 18650-batterij is dus 18 mm dik, 65 mm lang en cilindervormig. De meeste batterijen (naast de normale AAA-, AA- en CR123A-batterijen) zijn lithium-batterijen en zijn 3,6 volt.

Lithium batterijen zijn met en zonder protectieboard te krijgen. Gebruik enkel batterijen met protectieboard in een zaklamp. Lithium batterijen kunnen in de meeste gewone laders niet geladen worden.

Chinese webshops hebben vaak goedkope batterijen met een wisselende kwaliteit. Ik zou weg blijven bij alles met “fire” in de naam en alleen batterijen kopen van een gerenommeerd merk en bij een betrouwbare verkoper. Een uitzondering is Surefire dat wel een goed merk is. Er zijn ook nep-batterijen te koop. Natuurlijk zitten er ook goede en goedkope batterijen tussen. Het heeft wat onderzoek nodig om de juiste eruit te halen.

De meestvoorkomende batterijen zijn:

AAA: de reguliere AAA batterij van 1,2 (oplaadbaar) of 1,5 volt (Alkaline / niet oplaadbaar). Een voordeel is dat ze wereldwijd goed verkrijgbaar zijn. Een nadeel is de beperkte capaciteit (ongeveer 1400 mAh alkaline en 850 mAh oplaadbaar)

AA: het grotere broertje van de AAA en is ook 1,2V of 1,5V. De capaciteit is hoger (tot ongeveer 2400 mAh oplaadbaar). Net als de AAA is deze ook goed verkrijgbaar.

14500: Deze lithium batterij is qua afmeting vergelijkbaar met de AA. Maar is 3,6V en kan daarom niet zomaar een AA-batterij vervangen. Er zijn genoeg zaklampen waar dit wel kan, maar ook genoeg waar dit niet kan.

16340 / CR123A / CRC123A: Deze batterijen hebben dezelfde maat. Het verschil tussen de CR123A en de CRC123A is dat de eerste niet oplaadbaar is en de tweede wel. De oplaadbare variant is tot circa 850 mAh. De CR123A is ongeveer 3,0V en de CRC123A is 3,6 volt. Aangezien 16340 op het formaat slaat, kan zowel een CR123A als een CRC123A aangeduid worden als 16340.

18650: veelgebruikte batterij, omdat het een goede mix is tussen een relatief hoge capaciteit (tot 3600 mAh) en toch een niet te groot formaat. Deze batterij past nog in handzame zaklampen. In grotere zaklampen worden er vaak meerdere 18650’s gebruikt. In veel zaklampen kan 1 18650 vervangen worden door 2 CR123A’s.

26650: door de toename in capaciteit van de 18650 worden deze weinig meer gebruikt, waardoor ze relatief duur zijn. Gaan tot circa 5200 mAh.

Zaklampbasics 1: termologie en leds

Door L.N. op dinsdag 17 november 2015 11:20 - Reacties (11)
Categorie: Basics, Views: 3.876

Basics 1: terminologie en de diverse leds

Na aanleiding van mijn eerste zaklampreview bleek dat er genoeg Tweakers zijn die niet goed genoeg bekend zijn met de zaklampen. Ze weten niet waar ze op moeten letten bij de aankoop van een zaklamp. In deze post worden wat basics uitgelegd, waardoor hopelijk gemakkelijker een keuze voor de juiste zaklamp gemaakt kan worden. Het is opzettelijk niet compleet en af en toe wat kort door de bocht om het begrijpelijker te maken.

In deze post staat uitleg over een aantal veelgebruikte termen en informatie over de diverse leds. In een volgende post komen diverse batterijen, zaklampmerken, webshops en een beperkte keuzehulp aan bod.

In de zaklampenwereld komen een veel specifieke termen voor. De meest voorkomende termen zijn throw, hotspot, spill en EDC. Throw is hoe ver dat de lamp schijnt en wordt uitgedrukt in meters. De zaklamp geeft een lichtstraal, die uit twee delen bestaat. Meestal is er een felle “stip” in het midden en die wordt de hotspot genoemd. De minder felle cirkel er omheen wordt de spill genoemd. Zoek je een zaklamp met een groot bereik, dan is een smalle hotspot van belang. Zoek je een flooder (die verlicht een breed gebied), dan is de spill (of een hele brede hotspot) belangrijker. EDC staat voor everyday carry en gaat over de zaklampen die je mee kunt nemen in jouw jas- of broekzak en voldoen bij alledaags gebruik. De term is wat onduidelijk ,omdat iedereen andere eisen stelt aan de maximum maat en ook het alledaagse gebruik. In het algemeen gaat het om zaklampen tot ongeveer 15 cm en die niet te dik zijn (bv een diameter van 2,5 cm).

http://s16.postimg.org/sn5snvbmt/MCE_boom2.jpg

Led
Het belangrijkste in de zaklamp is de led. Dit is het onderdeel van de zaklamp dat licht geeft. Hieronder staan een aantal van de meest gebruikte leds. Belangrijk is om te beseffen dat van de verschillende leds verschillende (flux)bins zijn. Een bin is een doorontwikkeling van de led, waarbij elke nieuwe bin meer lumen oplevert. De nummering is wat ingewikkeld, maar over het algemeen is dat een hogere letter een nieuwere bin is. Ik neem als voorbeeld de Cree XM-L2. Die is er onder meer in S5, S6, T2, T3 en U2. De S-serie is de oudste en de T-serie de nieuwste. Binnen de serie gelden de cijfers, dus een hoger cijfer is nieuwer. In de meeste zaklampen is een led van het merk Cree te vinden. 

De lichtopbrengst van een led is niet alleen afhankelijk van het type led en de bin, maar ook van het aantal mA door de led gaat. De hieronder genoemde waardes zijn daarom richtwaardes en kunnen per lamp verschillen. Een fabrikant kan ervoor kiezen om er minder mA door de led te laten gaan om zo de accuduur te verlengen. 

http://i.ytimg.com/vi/ei_Vsbe3iYw/maxresdefault.jpg 

Veel leds geven standaard een behoorlijk wit licht. Er zijn vaak van de zelfde types leds ook een minder witte versie. Deze geven licht met een neutralere kleur en worden vaak aangeduid met de afkorting NW (neutral white). De  “wittere” hebben soms de aanduiding CW (clear white). Een neutral white geeft meestal 10% minder lumen dan een clear white. Een voordeel van een NW is dat de kleuren natuurlijker lijken. 

Gerenommeerde merken testen allemaal volgens dezelfde standaard (ANSI NEMA FL 1), waardoor ze onderling vergelijkbaar zijn. Goedkope Chines merken noemen soms willekeurige onmogelijke waardes, bv 3 x de maximum output van het type led (bv 3500 lumen bij een XM-L).

Veelvoorkomende leds

Cree
XP-E: ondertussen een oude en wat achterhaalde led. Deze is nog te vinden in goedkopere zaklampen. Gaat tot ongeveer 235 lumen, maar komt meestal niet boven de 175 lumen. De meeste lampen zelfs behoorlijk minder. De led gebruikt redelijk wat, waardoor de batterijduur vaak niet heel hoog is.

XP-E2:  Dit is een doorontwikkeling van de XP-E en geeft tot ongeveer 330 lumen. Tegenwoordig is deze ook al behoorlijk achterhaald. De batterijduur is iets beter dan de XP-E, maar nog steeds niet heel hoog.

XP-G: grotere led (in oppervlakte) dan de XP-G, waardoor de bundel minder goed te focussen is en het bereik minder is. Deze gaat tot ongeveer 575 lumen.

XP-G2: doorontwikkeling van de XP-G, met een hogere opbrengst (tot ongeveer 650 lumen). 

XM-L: veelgebruikte led, vanwege de hoge opbrengst en een relatief laag stroomverbruik. De XM-L gaat tot ongeveer 1100 lumen. Dit is, samen met de XM-L2, een beetje de allrounder in het led-veld. Niet een te grote of juiste kleine spill en hotspot, waardoor deze een goed mix is tussen een flooder en een thrower. 
 
XM-L2: doorontwikkeling van de  XM-L en gaat tot circa 1200 lumen. De XM-l2 is net wat feller en zuiniger dan de XM-L, waardoor deze de voorkeur heeft.

XM-L HI: dit is een de-domede XM-L. Normaal heeft een led een “dome”. Dit is een transparante halve bol die op de led geplakt zit. De dome is ter bescherming van de led gedurende het productieproces en voor de warmteafvoer. Doordat de dome ontbreekt is de lichtstraal veel beter te focussen en wordt gebruikt voor lampen met een grote throw. De led gaat tot ongeveer 1100 lumen.

MT-G2: grote led die veel stroom verbruikt, waardoor deze vaak gebruikt wordt in zaklampen met meerdere batterijen. Deze led levert tot 2200 lumen op. 

XHP-70: Net als MT-G2 een grote en energieslurpende led. Gaat tot maar liefst 4000 lumen. 

Nichia 219
De led is niet van Cree, maar van Nichia en wordt niet zo vaak gebruikt. De led wordt vooral gebruikt in lampen voor zaklampenthousiastelingen, vanwege de neutrale kleurtemperatuur van het licht. Hierdoor zijn de kleuren natuurlijker dan bij de meeste Cree leds. Er zijn verschillende bins van de 219, waardoor de kleur van het licht wisselt tussen 2700 - 5000K. De laatste bins zijn tegen de 5000K.